Şanlıurfalı çöpçüler kralı

ŞANLIURFA'da, çocuk yaştan itibaren çöplerden topladığı pet şişe ve camları satarak ailesinin geçimini sağlayan 30 yaşındaki Aziz Aktaş, 2009 yılında kurduğu şirket ile Şanlıurfa Belediyesi tarafından o yıl hizmete açılan Katı Atık Depolama Tesisi'nin ihalesine girdi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Ağustos 2013 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şanlıurfalı çöpçüler kralı

ŞANLIURFA'da, çocuk yaştan itibaren çöplerden topladığı pet şişe ve camları satarak ailesinin geçimini sağlayan 30 yaşındaki Aziz Aktaş, 2009 yılında kurduğu şirket ile Şanlıurfa Belediyesi tarafından o yıl hizmete açılan Katı Atık Depolama Tesisi'nin ihalesine girdi.

İhaleyi kazanarak günlük 400 ton çöpün toplandığı tesisin işletmecisi olan Aktaş, "Biz 11 kardeşiz. Maddi durumumuz iyi olmadığı için kardeşlerimle birlikte çöp toplayarak ailemizi geçindirmeye çalışıyorduk. Tanıdıklardan borç alarak bir şirket kurduk. Bu tesisin ihalesine girdik ve kazandık" dedi.

Şanlıurfa'da yaşayan Aziz Aktaş, 12 yaşından beri çöplerden topladığı pet şişe ve camları satarak maddi durumu iyi olmayan ailesine yardım ediyordu. Çöplerden topladıklarıyla ailesinin ve kendisinin geçimini sürdüren Aktaş'ın hayatı 2009 yılında değişti. 2009 yılında Avrupa Birliği fonuyla Akçakale karayolu üzerinde Şanlıurfa Belediyesi tarafından 75 dönüm üzerine Katı Atık Depolama Tesisi kuruldu. Yakınlarından edindiği borç paralarla kurduğu şirket ile ihaleye katılan Aziz Aktaş, ihaleyi kazanarak günlük 400 ton çöpün istiflendiği tesisin işletmecisi oldu. Şanlıurfa ve ilçelerinden toplanan çöplerin çevreye zarar vermeden imha edildiği tesiste, 55 iş makinesi bulunurken, 150 kişi de istihdam edildi. Tesisin işletmecisi Aziz Aktaş, 2009 yılından beri 760 bin ton çöpün toplandığını belirterek, "2014 yılında metan gazı elde etmek için büyük uğraş veriyoruz. Tesiste toplanan çöpler kategoriye göre ayrılarak bir kısmı Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde işlem görüyor. Geriye kalan evsel atıklar ise kamyonlarla taşınıp depolama sahasında toprağa gömülüyor. Sinek ve koku probleminin oluşmaması içinde düzenli olarak ilaçlama yapılıyor" diye konuştu.

'HEDEFİM 500 KİŞİYE İSTİHDAM'

Yaptığı işten keyif aldığını ve işinden hiç utanmadığını belirten Aziz Aktaş, hedefinin 2015 yılına kadar 500 kişiye istihdam sağlamak olduğunu söyledi. Aktaş, şunları kaydetti:

"Biz 11 kardeşiz. Maddi durumumuz iyi olmadığı için kardeşlerimle birlikte çöp toplayarak ailemizi geçindirmeye çalışıyorduk. Daha sonra bu tesis açıldı. Tanıdıklardan borç alarak bir şirket kurduk. Bu tesisin ihalesine girdik ve kazandık. Şimdi günlük olarak 400 ton çöpün istiflenmesi işini yapıyoruz. Burada şuanda 55 iş makinesi çalışmaktadır. 24 saat boyunca bu tesis özel güvenlik ekipleri tarafından korunuyor. Dışarıdan hiç kimse bu çöp alanına giremiyor. Daha önceki çöp toplama merkezinde kontrol olmadığı için sık sık ceset çöpte buluyorduk. Bu tür olayların önüne geçtik. Şuan 150 kişiye ekmek veriyoruz. Hedefimde 2015 yılında 500 kişiyi iş sahibi yapmaktır. Bu işi yaptığım için hiç utanmadım. Kendimle hep gurur duydum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber